תסריטים
גיאופוליטיים אפשריים
- מלחמה
קרה בין רוסיה לארה"ב תמלא את דפי העיתונות בעשור השני של המאה ה-21.
- מסלול
התנגשות בין ארה"ב לרוסיה יגיע לשיאו ב-2020 לערך.
- שיעורי
הפריון לאישה ברוב המדינות בעולם יתרסקו לערכים של 1.8 בממוצע, אל מתחת לרמת
התחלופה הטבעית (2.1).
- העולם ייכנס
לתקופה שתכונה "החורף הדמוגרפי". אוכלוסיית העולם תמנה באמצע המאה בין
19-9 מיליארד ואחרי כן תרד עד שתגיע ל-5 או 6 מיליארד לקראת סוף המאה ה-21.
- מחסור
בכוח אדם יניע את המין האנושי להשקיע בפיתוח רובוטים לצרכים רבים ומגוונים.
- במלחמות
עתידיות ייעשה שימוש בכלים בלתי-מאוישים, יהיו מעט נפגעים בנפש אך ייגרם הרס
רב.
- השקעות
רבות במחקר ובפיתוח יביאו לקראת אמצע המאה להפקת אנרגיה בחלל ושידורה אל
הקרקע.
- ארה"ב
תשקיע רבות בחיזוקה של טורקיה כדי שזו תמלא תפקיד מאזן במזרח התיכון. היא תעזור
לה לשוב להיות מעצמה אזורית.
- רוב
מדינות ערב במעגל העימות הראשון עם ישראל, חוץ מירדן, יוגדרו מדינות כושלות.
טורקיה תתבקש לבוא לעזרתן.
- ארה"ב
תנהל מערכה בקווקז נגד רוסיה כדי להוריד את הלחץ של רוסיה ממזרח אירופה.
כוחות טורקיים יעשו את המלאכה בשבילה.
- רוסיה
תשוב לכבוש חלקים גדולים ממזרח אירופה לשעבר, כולל פולין ומדינות בלטיות, וכן
מדינות שמצפון לטורקיה.
- ב-2020 בקירוב
תחמם רוסיה את הגבול בין ישראל לסוריה.
- סוריה
והחיזבאללה ישגרו בליץ של טילים על ישראל.
- ישראל
תצא לתמרון קרקעי עמוק בסוריה ובסיומו תשב עם כוחותיה קרוב לדמשק או בתחומה.
- ישראל
לא תסכים לסגת ללא הסכם וערבויות של טורקיה וארה"ב.
- שנים
רבות יעברו עד אשר תסכים ישראל לסגת בשלבים.
- לקראת
סוף העשור הרביעי תחתום ישראל על הסכם שלום עם רוב מדינות העימות, בתיווכה
ובערבותה של טורקיה בעיקר.
Possible global and local trends
Russia will re-conquer large parts of former Eastern Europe, including Poland and the Baltic States, as well as countries north of Turkey.
The US and Russia will set out on course of collision that will climax around 2020.
The world will experience an era of so-called "demographic winter": global population will reach some 9 to 10 billion and then drop to 5 or 6 billion near the end of the 21st century.
The United States will invest hugely in bolstering Turkey, intending for it to play a balancing role in the Middle East, and helping it regain its regional-superpower status.
Most of the Arab countries in the first cycle of conflict with Israel will be defined as failing and Turkey will be asked to assist them.
In 2020, the Israeli Army will conduct a maneuver deep inside Syrian territory at the end of which its troops will hold positions around or even inside Damascus.
Israel will not agree to withdraw from the occupied territories without US or Turkish guarantees.
Near the end of the 2040s, Israel will sign peace accords with most of the confrontation states through mainly Turkish mediation and guarantees.
תסריטים סבירים (70%-60% סבירות שיתממשו)
-
בני דור המנהיגים של העשור השני והשלישי של המאה ה-21 יהיו מתקני עולם, והרגשות שיניעו אותם יהיו רוויי אשמה כבדה על כך שאבותיהם כמעט גרמו לקריסתן של מערכות חברתיות, פוליטיות כלכליות, אקולוגיות ועוד.
-
בהתבסס על מחזורי המלחמות שהתקיימו באלפיים השנים האחרונות, צפויה בשנת 2020 מלחמה מכוננת שתעצב את המאה ה-21.
-
מדינת ישראל תהיה צד במלחמה כלל עולמית זו ויש ביכולתה להביא למלחמת הכרעה נוספת על רקע הסכסוך המקומי.
-
העשור השני של המאה ה-21 יהיה עשור מבטיח מבחינה כלכלית למדינת ישראל. סביר כי הצמיחה תעלה על 7%-5%. בסוף העשור תוכל מדינת ישראל להימנות עם 15-10 המדינות המפותחות בעולם.
-
הסולידריות בין הקבוצות בישראל תלך ותתפרק עד לשנת 2030. לא מן הנמנע כי יתרחשו גם אירועים שיתפסו בבחינת מלחמת אזרחים.
תסריטים אפשריים (50%-40% סבירות שיתממשו)
-
אפשר שמדינת הרווחה תקרוס עד לשנת 2020. במקומה יקומו מוסדות קהילתיים רבים.
-
פעילות הטרור בעולם מאורגנת במבנים ארגוניים מתוחכמים שיש ביכולתם לגבור ולנצח את המערכה נגדם. כדי שזה לא יקרה תצטרך החברה להחליט החלטות ערכיות קשות.
-
תעשיות העתיד אינן תעשיות של טכנולוגיה עילית (היי-טק) אלא תעשיות של מדעים עיליים (היי-סיינס), לשם כך דרושה אסטרטגיה שונה לתכנון תוכניות לימוד במוסדות להשכלה גבוהה.
-
אם אזרחי מדינת ישראל ימירו את הדמוקרטיה הייצוגית בדמוקרטיה הסכמית (קרי, מדינה דו-לאומית) הלבנוניזציה של ישראל תביא למצב קשה יותר מזה שרואים כיום בלבנון.
תסריטים פרועים (30%-20% סבירות שיתממשו)
-
תגרות רחוב וגילויי אלימות בין תושבי ערים מבוססות ובין תושבים של ערים כושלות בישראל.
-
בכל המדינות העוטפות את מדינת ישראל במעגל הראשון, השני והשלישי, חוץ מירדן, כבר החלו תהליכי התפוררות והן עלולות לקרוס. לכן יש לצפות לגלישת המונים ממדינות ערב מתמוטטות אל עבר גבולות ישראל המוכרים. הגבולות והחומות לא יעמדו בלחץ, וההסכמים בנוגע אליהם יופרו.
-
קבוצת טרוריסטים תצליח לייצר פצצת גרעין בינונית ותשתמש בה באחת מערי ארה"ב. ארה"ב תנתק עקב כך את קשריה האסטרטגיים עם מדינת ישראל
-
האוונגליסטים מפנים עורף לישראל מפני שיראו בה אשמה בעיכוב שיבתו של ישו.
-
עד סוף העשור השני של המאה ה-21 מחיר חבית הנפט עלול להאמיר ל-500 דולר. אם כך יקרה עלולה התרבות הישראלית להידרדר לרמת מורכבות נמוכה יותר – דבר שיעודד אליטות רבות לעזוב את הארץ.
-
בשנות ה-40 של המאה ה-21 תקום תנועה חזקה כנגד מוסדות הדת במדינת ישראל ותצליח לנתק את הקשר האינטגרלי בין דת למדינה. זו תהיה מהפכה שאינה ארגונית בלבד, אלא גם אנטי דתית ברוחה.
תסריטים רצויים
-
לקובעי המדיניות בישראל אין תפיסת ביטחון רצויה אלא רק תפיסת ביטחון שוטפת לכן יש סיכוי גדול כי מדינת ישראל תיכשל במערכה ביטחונית גדולה אם זו תתרחש בעשור הבא.
-
חסרונות השיטה הכלכלית הקפיטליסטית יתחילו לערער את מעמדה ברחבי תבל. חוסר ההוגנות הטמון בה עלול להתבטא בפרץ של מעשי אלימות קשים. האם תוכל ישראל להציע תיקונים משמעותיים לחולאי השיטה? מסתבר שיש למדינת ישראל תשתית ויסוד לעיצוב הגות כלכלית שתתרום לכלכלה העולמית.
-
בורג צודק בטענתו כי הציונות המדינית גמרה את תפקידה. ישראל צריכה להירתם להגדרה מחודשת של זכות קיומה – זכות המכונה ברית ייעוד. רק אם תתגייס המדינה למשימה חדשה זו כבר עכשיו, תבשיל ההגדרה ותתחיל לשאת פרי ב-2050.
-
יישוב הסכסוך עם הערבים יתאפשר רק בעוד כ-50 שנה, בעת שהייעוד הלאומי של העם היהודי יהיה מגובש ומקובל על הכול.
לא באתי כאן לומר: "אמרתי לכם." מבחינתי, רשימה זו היא רשימת הכשלונות שלי, מאחר ולא הצלחתי לשנות דבר. __________________
להלן רשימת התחזיות מהספר "2048" אשר התממשו אחר שהספר יצא לאור
המקור בספר |
המציאות |
כבר בספר "צופן העתיד" בעמוד 313 צפיתי בעזרת מדד שהתפרסם בשנת 2006 שכמה מדינות במעגל הראשון של האיומים סביב מדינת ישראל עומדות לקרוס. הראשונה אמרתי זו תהיה מצרים, אחריה סוריה ואחר כך לבנון. שם אני מציין במפורש שירדן לא תהיה כלולה במדינות הקורסות בתחילת העשור השני של המאה ה-21. אחר כך אני מסביר את האתגרים שקריסה זו תביא על גבולות ישראל. | באמצע 2013, כאשר הדברים כבר מאוד ברורים במצרים ומספר הקורבנות בסוריה מגיע לכדי כ-100 אלף הרוגים מקריסה חברתית, כלכלית וביטחונית, נותר לראות אם לבנון תהיה זו שתתחיל את קריסתה. חשוב לציין שבספר 20048 אני מתאר את ההשלכות הגיאופוליטיות של קריסה זו שעיקריה עלייתה של טורקיה כמעצמה אזורית. אני מציין במפורש שלירדן יש סיכויים קטנים בלבד שגם היא תצטרף לקריסתן של האחרות. |
בפרק 15 על ערב הסעודית בעמוד 204 למעלה כתוב כך: לא אתמה בכלל אם המדינה הבאה אשר תחתום הסכם שלום עם ישראל תהיה סעודיה, אולי כדי להבטיח לעצמה מטריית הגנה כנגד אירן.
בעמוד 203 למטה: אין להתפלא אפה אם סעודיה תקשור קשר עם ישראל כדי להנחית מכה אנושה על מקור החרדות שלהם (אירן)... |
דיווח: מטוסי חיל האוויר נחתו בשדה תעופה סעודי
האתר האיסלמי "איסלאם טיימס" דיווח כי בשבוע שעבר נחתו מטוסי חיל האוויר בשדה התעופה בתבוק, שם פרקו ציוד צבאי רב. |
לפי תיאורית ארבעת המימדים שמונחת בספר בפרק 7 אני מניח כי זה רק עניין של זמן עד אשר מדענים יתחילו לקעקע את הדרך בה אנחנו מבינים היום מהו כוח המשיכה. |
A Scientist Takes On Gravity - (New York Times - July 13, 2010) Erik Verlinde, 48, a respected string theorist and professor of physics at the University of Amsterdam, is among a number of physicists say that science has been looking at gravity the wrong way and that there is something more basic, from which gravity "emerges," the way stock markets emerge from the collective behavior of individual investors or that elasticity emerges from the mechanics of atoms. Looking at gravity from this angle, they say, could shed light on some of the vexing cosmic issues of the day, like the dark energy, a kind of anti-gravity that seems to be speeding up the expansion of the universe, or the dark matter that is supposedly needed to hold galaxies together. |
__________________
להלן רשימת התחזיות מהספר "צופן העתיד" אשר התממשו אחר שהספר יצא לאור
המקור בספר |
המציאות |
בפרק 22 הצגתי מודלים אשר בעזרתם ניתן לזהות תהליכים כלכליים עשרות שנים מראש. הסברתי בהרחבה את המודל שהארי דנט פיתח בתחילת שנות ה-90. לפי מודל זה, כך הבהרתי בעמוד 160, ב-2008 השווקים (ובראשם הבורסה האמריקאית) יחוו קריסה אשר תסמל את תחילתו של מיתון העלול להימשך עשור שלם. הנה הקטע בו הסברתי את התחזית על פי מודל גלי הצריכה של דנט. אני ממליץ לקרא את החלק בו אני מנסח תחזית סבירה כלכלית. בחלק זה אני גם מנסח את הגרסה הישראלית למודל דנט ועורך תחזית על כלכלתה של ישראל בעשור השני של המאה ה-21. אגב, המגמות הישראליות שונות באופן ניכר מהמגות האמריקאיות.
|
באמצע ספטמבר 2008 רעדו אמות הסיפין של בורסות העולם כאשר בנקים רבים בארה"ב קרסו והממשל היה צריך לערוב להם בסכומים (700 מיליארד דולר) שהדמיון הפרוע ביותר לא היה מסוגל לעכל עד לפני כחודש -- באמצע אוגוסט. רוב המומחים באוגוסט, כולל שר האוצר האמריקאי, טענו כי הכלכלה האמריקאית בריאה וחזקה וכי לא צפויים בה משברים כלל.
|
הסבר קצת יותר מפורט מה עוד מחכה לנו בעתיד לפי המודל של דנט. לפי המודל, בתחילת העשור השני של המאה ה-21 תהיה התאוששות קצרה של שנה עד שנתיים. אך בעקבותיהן תבאנה עוד 6-8 שנים קשות.
|
המציאות מתחילה לטפוח לכולם בפני. מאמר ממוסף הכלכלה של מעריב בו אני מסביר מעט מדוע זה קורה. בטור שלי בביזנסוויק הישראלי (אוקטובר 2008) אני כותב למה עוד צריך לצפות. בטור אחר (בנובמבר 2008 של ביזנסוויק) אני מרחיב על המגמות הדמוגרפיות בעולם ועל השלכותיהן לאורך המאה ה-21. |
|
|
|
|
|
|
|